ALS EEN VIS IN HET WATER

  • door
Als een vis in het water

Ik zou wel graag meer als een vis in het water willen zijn. Klinkt misschien gek? Ik neem je mee hoe ik tot deze uitspraak ben gekomen.

Afgelopen zomer zwom ik ‘s ochtends een paar banen in de zee. Wat een heerlijke ochtend routine, ik zou willen dat ik dit iedere ochtend kan doen (maar dat terzijde). Op een van de ochtenden wilde ik het water uitlopen toen ik de Heilige Geest hoorde fluisteren: “blijf nog even staan”. So I did.

Ik liep terug de zee in. Prachtig ondiep, helder water en daar sta ik, midden in een school vissen! En promt daar komt ook het gezegde op in mijn gedachten: ‘wees als een vis in het water’. Ik weet gelijk dat God het is die mij er iets mee wil leren. Maar wat betekent dit gezegde eigenlijk?

Terug in ons appartement zoek ik de betekenis op.

Als een vis in het water zijn betekent dat je tevreden en onbekommerd bent.

Tevreden? Onbekommerd? Ik vroeg aan Augus wat zijn gedachten bij dit gezegde zijn. Hij zei: “de kommer wel zien maar je er niet om hoeven bekommeren.” Die uitleg zou ik er zelf niet aangeven. Ik ging gelijk in zelfveroordeling: Ik ben niet tevreden, en onbekommerd ben ik ook niet. Kortom, ik doe het fout!

Een behoorlijke hardnekkige gedachtenpatroon van mij. Is dat de les? Wijst God me op de zelfveroordeling? Of wijst God me op iets anders? Ik laat het rusten, we vervolgen onze vakantie en we zijn inmiddels alweer twee maanden thuis.

Maar het gezegde laat me niet los.

En met het schrijven van dit blog, afgelopen vrijdagavond 8 oktober ben ik opzoek gegaan naar synoniemen. Wat zijn andere woorden voor tevreden & onbekommerd?

Tevreden synoniemen: blijde, blijmoedig, gelukkig, genietend, genotvol, jolig, monter, opgelucht, opgeruimd, opgetogen, opgewekt, verblijd, vergenoegd, verheugd, vrolijk. 

Onbekommer synoniemen: lichthartig, lichtvaardig, lichtzinnig, los, luchthartig, onbezorgd, onbezwaard, opgewekt, vrolijk.

Wat is dit positief!

Ook ging ik opzoek naar de betekenis van de vis in dit gezegde. Ik moet denken aan de school vissen waarin ik plotseling terecht kwam. Veel vissen zwemmen in scholen. Welke functie heeft die school? Ik zoek het op en guess what?

Vissen zwemmen in scholen omdat ze dan beter beschermd zijn tegen roofvissen, en omdat zwemmen in scholen energie bespaart. De vis maakt in een school gebruik van de wervelingen in de waterstroming die zijn voorganger maakt.

En daarmee kom ik nu op de kern van het verlangen dat schuilt in de gezegde. Blijkt! Het is dus niet zozeer een les.


Sure, het patroon van zelfveroodeling dat ik mij als kind heb aangeleerd moet ik doorbreken, maar ik geloof dat het nu om het verlangen gaat. Dit verlangen wat schuil gaat in het zwemmen in een school in plaats van alleen. Om samen op weg te gaan. In de eerste plaats met God. Om met Hem samen te werken [zwemmen], want Hij is mijn schild [Beschermer], Hij is mijn kracht [Energie] en Hij baant voor mij de weg [Zijn wervelingen gaan voor mij uit]. Ik mag mij hierin verheugen en de kommer die ik tegen kom gaande weg op Hem te werpen.

De Heilige Geest overtuigd me ervan tijdens het schrijven!

1 Petrus 5: 6 – 7 Onderwerp u dus aan Gods hoge gezag, dan zal Hij u op de bestemde tijd een eervolle plaats geven. U mag uw zorgen op Hem afwentelen, want u ligt Hem na aan het hart.

Het gezegde krijgt door te schrijven een diepere betekenis voor mij. De bijbeltekst waar ik eerder al aan dacht in combinatie met dit gezegde snap ik nu ook beter. Dank U wel Heer! Voor uw inzicht en waarheid! Ik vind het hoopgevend.

Ik heb gemerkt dat als ik mijn struggles, processen / levenslessen met jullie deel [via blog/instagram stories] er geregeld erkenning en herkenning bij jullie is. Zo heb ik dat ook bij anderen die weer hun levenslessen met mij delen. Als we niet allemaal het wiel hoeven uit te vinden, maar samen opweg gaan bespaart dit zoveel energie! Onlangs deelde ik mijn huidige proces van het doorbreken van hardnekkige patronen via instagram. De respons was meer dan ik verwacht had en wellicht komt hier nog een vervolg op om er samen met wie dat wil op door te gaan.

Want man, wat verlang ik er in de tweede plaats ook naar om samen met andere heiligen, te zoeken naar herstel van gebrokenheid, elkaar helpend en bemoedigend door het delen van verhalen[getuigenissen]. Zo tof dat God me hierin afgelopen jaar de middelen al voor gegeven heeft door het maken van persoonlijke T-shirts. Hierdoor heb ik vele mooie getuigenissen mogen horen en doorgeven aan jullie.

Mijn droom voor WDWWH is uiteindelijk om een fysieke plek te creëeren van verbinding, erkenning en herkenning voor iedereen die gebrokenheid kent. Het persoonlijke T-shirt, ‘de merchandise’ heeft wel degelijk een diepere betekenis.

En daarom wil ik wel heel meer als een vis in het water zijn, samen op weg met God & met jullie.

Wat doet deze blog met jou? Wakkert dit ook een verlangen in jou aan? Wil je ook samen met God op weg? Heb je ook behoefte aan een plek die verbinding, erkenning en herkenning biedt? JA? Reageer dan door op onderstaande button te klikken. Ik kom heel graag met je in contact!

Liefs x PetraGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.