CHANGE OF PLANS

  • door
change of plans

Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.

 Mattheus 6: 34

Gisteren deed ik boodschappen en bovenstaande tekst kwam in mijn gedachten op. Waarom kreeg ik die tekst nou in gedachten?

Vaak doe ik boodschappen en heb ik een specifiek budget om boodschappen van te doen. Het is al een paar keer voorgekomen dat ik dan op een paar cent na op dit budget uitkwam. Gisteren had ik ook een budget. Bij de kassa bleek dat er nog wel meer dan een paar cent over was en automatisch ga ik dan rekenen. Hebben we nog genoeg om in het weekend iets gezelligs te doen? Bijvoorbeeld om een loempia met Jonah en Nena te gaan eten? Of een heerlijke koffie to go? Die smaakt toch net even anders dan de koffie thuis.

Hebben we genoeg?

Dat is vaak een vraag die in mijn hoofd om gaat. Heb ik genoeg om een webshop te starten, heb ik genoeg om van te leven of heb ik genoeg om {vul maar in}? En met genoeg denk ik dan meestal in termen van geld. Heel vaak maak ik mij er zorgen om. Best gek eigenlijk nu ik er zo schrijvend over reflecteer. Er is namelijk nog nooit gebleken dat we niet genoeg hadden om van te leven, om van te genieten of om mooie dingen mee op te starten.

Al schrijvend besef ik mij dat mijn gedachten het probleem zijn. Mijn manier van denken over geld en over God als mijn Voorziener. De vraag: ‘Heb ik genoeg’? is eerder een vraag van wantrouwen dan een van vertrouwen.

Ik heb vanmorgen gewandeld op het Leesten in Ugchelen. Hier ontmoet ik God wel vaker voor een wandeling en ook vanmorgen was dit heel fijn. Ik moest denken aan een lied dat we op onze bruiloft zongen: You’re a Good, Good Father that’s who you are and I am loved by You.

God is een Goede Vader, die mij liefheeft.
Dat is Zijn karakter.

En in dit daglicht / inzicht mag ik verder wandelen. Niet in wantrouwen maar in vertrouwen dat God mij datgene geeft wat ik nodig heb om datgene te doen wat Hij al heeft voorbereid. Een Goede Vader geeft Zijn kinderen wat ze nodig hebben. En dat zal ALTIJD genoeg zijn. Althans zo herken ik dat nu als mama voor Jonah. Ik wil hem datgene geven wat goed voor hem is en ik wil ook altijd dat dat genoeg is. Ik ben dankbaar dat Jonah er is, want het helpt me mijn relatie met God en Zijn karakter beter te doorgronden.

Een kind denkt soms / best vaak dat het meer nodig heeft. Als ouder zie je in dat dat niet direct nodig is. Zo is dit ook het geval bij WDWWH. Onlangs schreef ik me opnieuw in als ondernemer en heb ik 17 bestellingen voor een T-shirt lopen. Ik dacht dat het dan ook goed zou zijn om zo snel mogelijk een webshop te openen. Alles tegelijk en zo snel mogelijk goed uitrollen op de twee werkdagen die ik nu heb. Je begrijpt het al? Oeps, ik pas sinds vandaag.

17 bestellingen is genoeg! Alles goed uitrollen komt wel. Maar dan het liefst vanuit de ontspanning en intimiteit met Degene die mij voorziet in energie, klanten, verhalen en een passend budget om WDWWH te kunnen starten. Voorziening draait om meer dan geld. Geld is slechts een middel om een doel te behalen. Wat is mijn doel met WDWWH?

Om feestkledij te maken. Een persoonlijk T-shirt mag een feestje zijn om te dragen. Zowel voor jezelf, voor de maker als voor de mensen die de betekenis van je T-shirt lezen of horen. De verhalen achter de T-shirts vind ik een mooi om te horen en om te delen. Ze bieden hoop, houvast en ruimte voor openheid over gebrokenheid.

En dat is alle reden genoeg om mij vandaag geen zorgen te maken over de dag van morgen, mij te oefenen in vertrouwen en mij te focussen op onderstaande tekst.

De Heer is mijn Herder, het ontbreekt mij aan niets.
– Psalm 23:1