GASTBLOG DOOR AUGUS LUMALESSIL

  • door
gastblog Augus

Sinds een aantal weken schrijft Augus vanuit Centraal Punt Ervaringsdeskundigheid binnen Leger des Heils Midden-Nederland korte overdenkingen om als nieuwsbrief te versturen. Ik lees zijn overdenkingen en ben vaak verrast. Afgelopen week schreef hij het volgende:

Verkrijgbaar

Afgelopen week zo rond een uur of 7 in de ochtend wordt onze 16 maand jonge zoon Jonah wakker. Jonah staat gelijk ‘aan’ en versleept allerlei spulletjes die hij op dat moment kan vinden, om het vervolgens aan ons te laten zien.

Op een gegeven moment komt Jonah naar ons toe om weer wat te laten zien. Mijn vrouw Petra en ik liggen nog in bed bezig om ons mentaal voor te bereiden voor de dag die komen gaat. Mijn vrouw zegt ‘kijk nou wat Jonah nu weer heeft gepakt de douche-gel’, ik reageer amper en zeg oh?!

Hoor nou wat er op het flesje staat. Vervolgens leest mijn vrouw een stukje tekst wat op de fles douch-gel staat. Ik citeer wat op het flesje staat:

De shower-oil heeft een prettige textuur, schuimt mild en draagt bij aan het behoud van een gezonde huidconditie. De zacht zoete geur kalmeert je geest en geeft een moment van pure ontspanning.

Etos

Ik hoor het aan en merk dat ik per direct ‘aan’ sta. Met name door de laatste zin; de zacht zoete geur kalmeert je geest en geeft een moment van pure ontspanning. In mijn hoofd vind een soort van kortsluiting plaats, staat het er echt? En ja, het stond er echt. Wow, de zoveelste koopbare illusie voor een ieder verkrijgbaar op zoek naar een kalme geest en een moment van ontspanning. Mijn hoofd is gelijk druk en het is pas 7 uur. Ik parkeer mijn gedachten.

Gedurende de week bleef die tekst me achtervolgen, nog steeds met heel veel verbazing en me afvragend of mensen dit echt geloven?

Tuurlijk zie ik op meerdere producten, reclames of eigenlijk overal wel een vergelijkbare boodschap. Je wordt meegenomen met bedwelmende teksten, versterkt door mooie en passende beelden die mijn fantasie moeten prikkelen en dat hetgeen wat ik verlang en wens verkrijgbaar is. Het leven is maakbaar…!

Nu gaat het me er niet om dat een product dit niet mag schrijven of mag beweren. Waar ik wederom weer door ben gepakt is dat wij zo naarstig op zoek zijn naar een kalme geest en een stuk ontspanning, wij smachten ernaar. Althans ik smacht ernaar. En waar is het verkrijgbaar?

Waar vind ik werkelijk een kalme geest en ontspanning om het leven te leven in en onder allerlei omstandigheden. Waar vind jij je oase van rust of waar kan jij schuilen als het onrustig wordt?

Ik vind en zoek rust bij ‘onze’ God en Here Jezus.

In de bijbel het nieuwe testament staat: Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent, en ik zal u rust geven (Mattheus 11:28). Voor mij is dit waarheid en zeker verkrijgbaar. Sterker nog voor een ieder verkrijgbaar.

Mij houdt het in ieder geval bezig hoe een ander op zoek is naar een kalme geest en ontspanning, zeker op dit moment binnen onze samenleving. Ik hoop en wens dat jij een kalme geest hebt en ontspanning vindt die duurzaam is, gratis en overal verkrijgbaar.

Waarom deel ik nu juist deze overdenking met jullie? Omdat het omschrijft wat we als individue en als echtpaar hebben mogen ervaren door de hersenvliesontsteking: ontspanning door de rust van God. Door ervoor te kiezen om God te zoeken en aan Zijn voeten te zitten mochten we rust vinden in het ziekenhuis tijdens de hersenvliesontsteking en in de periode erna. Het heeft de omstandigheden niet verandert; wél hoe we op de omstandigheden reageerden.

Ik moet denken aan het lied: aan Uw voeten Heer, opwekkingslied 462. Het zingt over de belofte van rust die volgt wanneer je aan Gods voeten zit.

Laatste couplet
Zoals een vader die zijn kind omarmt,
ja zo omarmt U ook mij.
U bent een Vader die vertroost en beschermt.
En ik kom tot rust bij U.
En ik kom tot rust bij U.
En ik kom tot rust bij U.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.