HOOP IS DE ESSENTIE VAN MIJN HERSTEL

  • door
vreugdeolie

Twee weken geleden had ik een gesprek met mijn zus Janneke over hoop. Ze vertelde me dat ze haar vriendin de volgende vraag had gesteld: ‘Wat betekent hoop voor jou?’. Die vraag. Zo veel omvattend zette mij aan het denken. ’s Middags op de fiets toen ik Jonah op ging halen sprak ik met God: ‘Wat is dan eigenlijk mijn hoop? Wat betekent het precies voor mij?’.

Het weekend voor mijn gesprek met Janneke kreeg ik een mooie e-mail als reactie op mijn eerder geschreven blogs. Zo bemoedigend. Niet alleen voor mij, maar ook voor degene die de mail schreef want zij had een idee waar ik vandaan kwam. We ontmoetten elkaar namelijk in 2014 op de Hezenberg, in Hattem. De Hezenberg is een prachtige plek in een bosrijke omgeving waar je oa. terecht kunt voor pastorale hulpverlening of retraite.

Later die week na mijn gesprek met Janneke kon ik ’s nachts niet meer slapen. Mijn gedachten draaiden overuren. Dit had met twee dingen te maken.

Voor WDWWH had ik mezelf een deadline gegeven. Donderdags zou ik mijn volgers van nieuwe mogelijkheden rondom personaliseren van de T-shirts op de hoogte te stellen. Alle ideeën die ik had passeerden de revue. Leuk! Alleen minder fijn om 3 uur ’s nachts…

Onbewust was er op een dieper niveau een heel andere gedachtengang gaande.

Ik besloot uit bed te gaan en mijn toevlucht te zoeken bij God. Ik sloeg een tijdschrift open dat Augus uit zijn werk had meegenomen. Mijn man werkt als ervaringsdeskundige bij het Leger de Heils en is dagelijks met herstel van geest, ziel & lichaam bezig. Het tijdschrift ging ook over herstel. Ik open het blad en daar, daar lees ik het: Zonder hoop geen herstel.

Raak! En plotseling vallen puzzelstukjes op zijn plek. God spreekt in het midden van de nacht. Hij herinnert mij aan wat mijn HOOP is. Direct antwoord op mijn gebed.

MIJN HOOP IS JEZUS.

‘Hoop is de essentie van herstel.’ Daar sluit het artikel mee af.

Een synoniem voor essentie is middelpunt. Voor mij betekent dit dat het middelpunt van mijn herstel HOOP is. Ik heb hoop nodig om te herstellen. Dat betekent dat Jezus mijn middelpunt is en Hij degene is die mijn herstel bewerkt samen met mij. Zonder Jezus geen leven. Geen herstel van [mijn] gebrokenheid, verslagenheid, depressie, ziekte, verslaving, destructief denken enz. enz. 

Begin 2014 was mijn zicht op hoop behoorlijk vertroebeld. Mijn droom om te trouwen stortte begin dat jaar in nadat mijn verloving was verbroken. Wat een intens verdrietig moment. En tegelijk wist ik diep van binnen: dit is nodig. Dit is goed. Maar waarom? Op het moment zelf was het een drama!

Toen de verloving verbroken werd gaf ik daarbij ook de verlovingsring terug. In de ring stond een bijbeltekst uit Hooglied 2: 10 Mijn lief roept mij toe: ‘Sta op, vriendin! Mooi meisje, kom! Een prachtige tekst. En ja, ik had het nodig om die tekst te horen, want het raakt aan mijn identiteit. Alleen niet meer van mijn toenmalige verloofde. Ik had het nodig om die tekst van God te horen. Op dat moment wist ik dit zelf niet maar God wel [natuurlijk].

Toen ik vervolgens in de zomer van 2014 naar de Hezenberg ging om tot rust te komen & pastorale hulp te ontvangen kreeg ik de tekst ‘terug’. Zo raak! Op mijn kamer hing een schilderij met exact diezelfde bijbeltekst erop. Het eerste wat ik zag toen ik binnenkwam! Zo hoopvol. En zo bevestigend. God zag mij. Hielp me door dit diepe dal heen wandelen.

Ik geloof dat daar in de Hezenberg mijn werkelijke herstel begonnen is. Waar Jezus, Hoop van de volken, de essentie van mijn herstel werd. Dat nare moment in 2014 werd een keerpunt om tot verder herstel te mogen komen. En mijn ware identiteit aan te nemen.

Vaak zijn gebeurtenissen op het moment zelf dramatisch, maar laat God je er achteraf de zegen van inzien & keert Hij het ten goede.

Zo heb ik het althans mogen ervaren. En Romeinen 8: 28 belooft het ons ook.

En wij weten voor wie God liefhebben, voor wie volgens zijn voornemen geroepen zijn,
alles bijdraagt aan het goede.

Romeinen 8: 28 [NBV vertaling]

Mocht jij nu momenteel in een moeilijke periode van je leven zitten, dan bid ik je Gods zegen toe. God houdt ontzettend veel van je.

Wil je reageren? Stuur me gerust een bericht.

Liefs x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.